Učitelj

Белешке 125

школи учитељ је способности мале, поведенија доброг. Ученика свега има 165.

У Окр. Пожаревачком има једанаест школа две Правителствене, у Пожаревцу; а проче обштествене; у В. Градишту. Средњеву, Милановцу, Текијама, Смољинцу, Кисиљеву, Ореовцу, Прву, Свињи, (Петровцу). у Правителственој старијој школи учитељ је добар, а у млађој мале способности. У Градишту и Милановцу учитељи су савремено способни, а у про“ чим местама средње способности. Поведенија и владања сви су доброг, ссим Градиштанског учитеља. Число ученика свега износи 278.

У окр. Крајинском има три школе: Правителствен две, у Неготину; обштествена једна, у Кладову. У свима трима школама учитељи су доброг владања и способни. Число ученика 134.

У Окр. Црноречком има две школе Правителствене. У старијој класи учитељ је способан, а у млађој средње способности. Оба доброг су поведенија. Ученика има 74.

У Окр. Бањском има шест школа: две Правителствене у Гургусовцу (Књажевцу) и У Бањи; проче су обштествене: у Алексинцу, Ражњу, Белошњу, у Белом Потоку. У Правителственим учитељи су способни; а у обштественим који средње способности, који никакве, Поведенија су доброг сви, осим Алексиначког. Ученика има 180.

У Окр. Крушевачком има две, Правителствене школе у Крушевцу. Учитељ старије класе добар и способан; а млађи средње способности. Ученика има 97. Поведенија и владања доброг су оба учитеља.

У Окр. Јагодинском има четири, школе: две Правител"ствене, у Јагодини; обштествене: у Јасики и Винорачи, Учитељи у Правителственим способности су средње, а тако исто у обштественим, Владања су доброг, осим учитеља у млађој, Правителственој. Число ученика износи 110.

У Окр. Смедеревачком. има чешири школе: две Правителствене, у Смедереву; обштествене, у Паланци и Коларима.