Učitelj

728 Учитељ

Тужна браћо и сестре !

Природа чини своје: даје и узима. Дала нам је Стеванију узор дурашности, узор поштења, узор жену. идеал учитељицу и правог јунака у рату !

Стеванија је дошла на свет 1872 г. од родитеља чиновника. Родитељи су јој рано умрли и њу, као сироче, у својој 11 години оставили.... Као чиновничко дете, шта је могла друго, већ да учи школу и да се школом спреми за живот. У школи је увек била најбољи ђак, па и учитељски испит положила је све са одличном оценом — са најбољим успехом. По положеном испиту, први пут буде постављена за учитељицу у Чукојевцу у Гружи. Доцније је добила Сење, где је се и удала за учитеља, а данас за народног посланика, 'Зарију Варјачића.

Њена удаја није јој сметала, да овековечи њено име, како у школи тако и у народу. Она је справом стекла име: идеал учитељице, узор жене и јунака у рату !

Појмила је своју дужност у школи, видела је и сватила је, да се само добрим васпитањем, силним трудом и истрајним радом — ђаци могу створити: да буду прави синови наше лепе и миле отаџбине. Ни једнога минута није заборавила школу, ни једнога минута није напустила васпитање својих ђака, па чак ни онда, кад је законом имала одмора, била је у школи код својих baka које је, волела као да их је она родила !

Па не само, да је наша покојница била узор учитељице у школи, већ је били узор учитељице и ван школе — у народу! У сваком селу где је она била учитељица, њено се име и данас с поносом и поштовањем помиње. Она се никад није устручавала да уђе у сваку сеоску кућу, и да поучи тај женски свет: како треба да ради, како треба да се одева, како треба чисто кућу да држи, а поред свега тога, највише им је говорила о чувању морала. Она је све то лепо умела да каже, и све то да улије у њихове душе, јер је она учитељица !

У Паланку је дошла пре 23 године, баш у време, кад је наша драга покојница, могла да покаже, све шта може једна жена да учини. Стеванија је са њеним другарицама основала у Паланци Коло Срл. Сестара, где је предано и својски радила.

Po OU Pe ZLO CC Mi. а ата А ват а ај