Učitelj

630 У чежаћ ба

тврдим да скоро сваки прогрес почиње једном јереси, једним револтом противу научних, теолошких или политичких догама. Наш принцип: поставити филозофији највише циљеве не треба да значи поставити јој неостварљиве задатке. Ми не западамо у филозофски дефетизам, када за њу тврдимо да је неспособна да створи такву религију коју би прихвашило цело човечанство. Свака ће велика филозофија носити на себи индивидуалне прте свога творца и изражаваће разлике које постоје између његсве властите мисли и просечног мишљења средине коју он својим пророчким духом надмашује. И поред тога што је филозофија централни орган културе, она ту културу не одржава у непроменљивом и увек истом стању. Напротив, филозвофија представља за друштво један принцип слободе, принцип насталности, промене, прилагођавања. једном речју прогрес. Ми се не колебамо да изјавимо, да ће се главна улога филозафије у погледу, на религију састојати у њеном јеретичком односу, што потпуно одговара већ постулираном. гностичком ставу, Ми се усуђујемо да и најортодоксније теологе, који у јереси виде смртни грех, упозоримо на историски факат да је борба противу јереси увек поново будила у крилу цркава религиозна осећања која су почињала да слабе.

Ми ћемо из тога закључити, противно схватању Огиста Конта, да филозофија неће моћи никада заменити религије и њиховој социалној функцији. Ми, исто тако, нисмо усвојили ни оно друго мишљење позитивиста, по коме би религије имале да ишчезну у будућој нерелигиозности. Какав је, дакле, општи закључакр Наш је закључак: једна врста симбиозе између религија и филозофија. Само не треба сматрати да ће то бити мирна симбиоза! Напротив, биће антагонизама и најогорченијих борби. Верска трпељивост, коју је човечанство задобило, учиниће да тражимо компромисе у. спољашњим формама наших социалних односа.

У унутрашњем живоћу никаква форма компромиса није могућа. Чак и толерантни мислилац као што је био Виљем Џемс говори негде о нетолерантности истина. Боље би било рећи; нетолерантност веровања. Зато што ми, филозофи, и ви, теолози, искрено верујемо да видимо истину, остаћемо увек нетолерантни на теориској тачки гледишта. Али не заборавимо да подвучемо једну врло важну дистинкцију. Овај ће