Učitelj

666 У ни те јБ

религија (два часа недељно), пољски језик, страни језици (енглески, француски или немачки) аритметика, природна историја, географија, историја, цртање, ручни рад, певање, гимнастика са играма, женски радови (два часа недељно почевши од трећег разреда). Као и у Немачкој тако и у Пољској час траје 50 минута а одмор 10 минута, Ако једна учионица служи за два разреда, онда овај. последњи не улази док се школа не изветри 20 минута.

Учитељи су до четвртог разреда распоређени као разредни учитељи а у старијим разредима као предметни учитељи. Њихове су плате мале и положај неуређен. Услед слабе валуте многи напуштају службу и одају се другим пословима.

Сједињене америчке државе.

Према попису од 1919 године у Сједињеним амер. државама има 106 милиона становника од кога броја су 5 и по милиона аналфабети. Ови аналфабети распоређени су овако: 1.524 272 бели урођеници; 1.650 361 бели емигранти; 2.227.731 црнци и 103,799 индијанци и остали.

За основну наставу брину се поједине државице, провинције, окрузи или вароши. Централна управа ослобођена је административних брига и стара се о унапређењу те наставе, спроводећи локалне иницијативе преко једног Васпитног Бироа, који функционише при Министарству Унутрашњих Дела у Вашингтону . -

Акција овог Бироа, који прикупља, сређује и објављује статистичке податке, даје упуства у погледу наставе и васпи"тања, хигијене, домаће економије и т, д., може се рећи да је огромна. Биро је подељен на делења и секција и броји 19 члан, Тако н. пр. постоји оделење за штампу и статистику, оделење за библиотеке, градске школе, сеоске школе, вишу наставу, физичко васпитање, школску хигијену, административно оделење, одсек за школско законодавство и т. д. Иницијативом овога Бироа само 1921—22 године у целој Републици донето је више од 1600 одредаба законског карактера од којих су најважније оне, којима се одређују бесплатни станови за учитеље, уређује правни и економски положај учитеља, одредба о школским уџбеницима, моралном васпи-