Učitelj

Школе и школске прилике у свету 665

раније припадала Немачкој), из Галиције (која је припадала Аустрији) и из Пољске (која је припадала Русији).

У Познанији је Немачка вршила нарочиту пропаганду у циљу германизирања ове покрајине и отварала је свакуд школе богате наставним средствима и постављала најспособније учитеље. Ове су школе служиле за пример у целој Немачкој и биле база за професионалне школе, чије је уређење такође било за пример. :

У Галицији је Аустрија такође вршила своју пропаганду и отварала врло добро организоване школе, али је била по. пустљивија у толико што је допуштала, да се поред немачког језика предаје и пољски језик. i

У Руској Пољској било је најгоре стање јер је било врло мало школа, Русија је овом покрајином владала само силом и насиљем па је чак забрањивала, да деца и приватно не смеју да уче пољски језик. Због тога у овој покрајини и има највећи број аналфабета.

Поникла на политичким и економским рушевинама трију најреакционарнијих држава, Пољска је по ослобођењу почела водити нарочитог рачуна да национално уједињење и духовно изврши. У том послу она је наилазила на огромне тешкоће услед агитације немачких агената и руских комуниста, који су хтели да изазову револуцију и доведу је до краха. Пољска је из те кризе срећно испливала и данас се налази у стању постепене стабилизације.

Реформу пољских школа извршио је 1919 године Министар Просвете Ксавер Праус, социјалиста и завео обавену и бесплатну наставу за ученике основних школа. Обавезно школовање траје од 7—14 године јер и осношна школа траје седам година. Поред основних школа постаје и професионалне школе, индустријске, трговачке и т.Д. Основне школе потпадају под провинцијске одборе састављене од једног провинцијског комесара, ивжињера, лекара и представника грађана као и различитих цркава. Под ове одборе. потпадају срески одбори и школски надзорници, који су изоловани од сваког политичког утицаја.

Године 1920 донети су нови програми за основне школе, затим уредбе о школским зградама, хигијенским приликама, ученицима и т. д. Према програму предају се ови предмети :