Učitelj

Грађа за историју наше педагогике 677

Отаџбине нису могли допустити да будуће владаоце васпитавају тако ништавни људи као што је био Зорић.

Све до 1837. године Зорић је остао на положају васпитача и учитеља Књажевих синова.

Истина, још априла 1832. год, помињу се друга двојица: Д. Исаиловић и Аврам Гашпаровић као васпитачи и учитељи Сијателних Бегова, али је баш тога мес. и године ступио у дужвост Зорић, па, биће, да је он сам и остао васпитач и учитељ Књажевих синова.

Увек несит, Зорић покрене питање о повишењу награде за свој труд. То је види се из писма Зорићева од 27. марта 1837, наљутило Књаза и довело дотле, да Зорић не остане на месту васпитача Милошевих синова, Писмо, које поменусмо, гласи:

„Од Г. Алексе Симића разумео сам ја, да Ваша Светлост, не примајући моје представеније, кесателно мог содрженија, изволили сте рећи, да се ја могу спремати к одласку... пре одласка долазим Вашу Светлост покорњејше молити да бисте имали милост снабдјети ме Атестатом, који ће, мени и мојој деци, свагда бити споменом мог важног званија, које сам имао част пет година носити у Сербији“...

По наредби Књажевој, издато је 12. априла 1837., ово:

„Господин Георгиј Л. Зорић, Императорско-руски. Губернијски секретар, одправљао је званије учитеља моји синова пет година дана, од мес. априлија 1832. до данас, са сваком и верностију и ревностију, обходивши се за то време сходно прописима чистог морала“...

Зна се већ како се издају оваква свидетељства, и данас. „Да не нађе само од мене, а код другога како буде!“ И Књаз Милош, одгурнувши већ једном Зорића, пристаје да каже о њему и похвалну реч.

Да би се видело како је био плаћен Зорић за свој рад око васпитавања Књажевих синова, ево неких података из књиге Мите Петровића, Фанансије и установе. За три месеца 1832. год. 1250 гроша, дакле 5000 гроша годишње, толико исто у 1833. год. за 1834. год. тромесечна му је плата била 1500 гроша — дакле 6000 гр. годишње. Године 1834 Зорић се бавио ваљда у некој мисији Књажевој, у Влашкој, и примио је 2400 гроша, не вели се зашта (можда му је то накнада трошкова).