Učitelj

678 Учитељ

Године 1835 примио је, преко Мустакова, 250 дуката. Да се не изгуби из вида и то, Зорић је имао храну, јамачно и стан, у конаку Књажеву.

Зарад поређења, наводимо: учитељи у Србији имали су, у то време, 1900—1200 гроша годишње; београдски учитељи по 1500 гроша,

И она друга два васпитача Књажевих синова, Димитрије Исаиловић и Аврам Гашпаревић били су мање плаћени него Зорић. Игаиловић је имао тромесечно 875 гр. дакле 3500 гроша; Гашпаревић 3000 гроша годишње.

Није лако отрести се Зорића! И пошто је добио захтевави Атестат, и изишао из Србије, он још не мисли да се одвоји од онога извора из ког је пио пет година, Отишао је чак у Земун, и отуда пише Књазу Милошу више пута. Ево једнога писма од 20. септ. 1827.

„Судећи по томе, што ме В. Св. до сада нисте удостојили одговором на моја писма, ја чувствујем да неби требало више досађивати В. Св.; но будући на крају пропасти и погибељи, коме другом знам с покорњејшом молбом прибећи него к милосрдију В. Св.

„Ево скоро пет месеци како дангубим и како све из готова трошим, па још своје да трошим не би ни полак јада било, већ живим о трошку моје бедне сестре и моји пријатеља... ја сам до просјачества дошао!..

„Из уваженија к човечеству, из призренија к мојој служби, сожалите се, В. Св. и пошљите ми милостиву помоћ“.

још су нам принчеви и били добри, преко очекивања добри, какве су васпитаче имали.) .

Мита Петровић Финанс. и Установе помиње се Дворска кнежева школа, у којој су се учили само Кнежеви синови, а предавали стални професори, који су примали плату из Правителствене касе.

Наставници су били: Аврам Гашпаревић од мес. маја 1826. до Ђурђева-дне 1835. с годишњом платом од 2000 гроша; Ђорђе Зорић од Ђурђева-дне 1832,, до 1. маја 1835 с платом

') Финансије и Установе !, 751.