Učitelj

680 У чништкељ

ukusno. Sve u cvijeću i zelenilu, kojeg. nađoše obilno u školskom vrtu. Rad je sve bilo dovršeno, pozvali smo sve razrede k nama, i kad oni dođoše započe proslava.

Šest дјемој аса згадобе око table u polukrug sa kitama cvijeća u ruci, Za čas pa otpoče u hodniku školsko zvono i nasta u razredu šapat: „Barjak nose“. Jedan učenik donese veliki državni barjak, dok je jedana djevojčica nosila kite bariaka. Barjak prisloniše uz ploču i krajem barjaka je oviše. Djeca i nastavnici na to zapjevase sve tri himne, a zvono je neprestano zvonilo. Poslije otpjevanih himni kliknuo je jedan dječak: „Slava Petru Petroviću Njegošu!“, našto sva djeca prihvatliše tri puta: „Slava! Slava! Slava!“. Iza toga se razdragani raziđoše kućama.

Napomena: Uređaj školske sobe ostao je isti i cijelo popodne, kao i naznačene kraljce programa.

Povod: Vjerovatno je, da će djeca poslije svakog ovakvog dcgađaja u školi pričati o njemu još par dana u školi, a pogotovo poslije podne toga dana. Prema tome je vrlo lako nadovezati na dječje iskustvo daljnji rad, obradba pismenog sastavka.

Navještaj: — Ja vidim djeco, da ste još veseli poslije proslave, pa ćemo još malo o njoj razgovarati !

Priprava: — О čemu ćemo razgovarati? (O Njegoševoj proslavi.)

— Tko želi pripovijedati, kako smo slavili? (Jedno dijete opširno priča.) — Tko još želi pričati? (Drugo dijete već kraće риса.)

Cilj: — Dobro ste djeco pripovijedali. Vidim, da bi svaki od vas pričao, no nemamo foliko vremena. Mi ćemo radije o našoj proslavi nešto napisati!

Ne trebate još tablice! Najprije ćemo se dogovoriti!

Sastavljanje teksta: a) — Što smo naiprije radili na proslavi? (Najprije smo pribili Njeguševu sliku na ploču.) — Što smo zatim učinili? (Onda smo ploču okitili cvijećem.) — Čime smo je još okitili? (Zelenilom.) — Kako bi sve ovo ukratko napisali? (Prihvatlim odgovor onog đaka, koji nojkraći odgovor kaže, a taj Je: Najprije smo pribili Njegoševu sliku na tablu, a onda smo ploču okitili cvijećem i zelenilom.) — Tko je doneo zastavu? (Zastavu je dono Đurica.) — Što smo s njom uradili? (Ovili smo je oko table.) — A što se čulo iz hodnika cijelo to vrijeme? (Zvono je zvonilo.) — Kako bi sve o zastavi ukratko napisali?