Učitelj

686 У читеј

У Француску је превео идеју Бефе а социјалог Потаћив, који је основао [уесоје де Косћез Овде су такође важили принципи Аббобћојт-а, мада је разлика између обеју школа доста велика. Ова француска школа не ограничава број ђака. Она даље тежи, да спреми васпитанике за практичне позиве, На супрот монархистичком уређењу у Аббогзћојт-у, где је управитељ школе апсолутни монарх, овде је спроведено републиканско уређење. Ђаци су подељени на групе, које станују у одељеним домовима. Те групе су у великој мери самосталне. У појединим разредима има по 20 ђака. Ђаци се шаљу по неколико месеци у Енглеску и Немачку ради учења страних језика и ради упознавања дотичних народа.

Поред школе де Косћез вреди споменути СоПесе де Могmandie, где сваки ђак има своју собу у Ecole d' Ayntaine y Калеу, коју је основао један Лицов ђак. У Белгији постоји Есоје де Вјегрез, која се у целини не разликује од горњих школа.

У Швајцарској су најзначајнији заводи у Гларисеку и Штекбарну, који су доста слични Аббоћојт-у. Ђаци су подељени на групе од којих сваки ђак бира по једну. Од других су Кефикон, који "има потпуно заведену кведукцију, ђачку самоуправу, ђачки часопис, скаутско друштво и т. д. затим Ecole Abuvelle de ја 5ш55е Зотапде у Спаш-у и ЕсоПе Еоуег у Мепе-у. Велики утицај на покрет нових швајцарских школа има женевски професор А. Ферјер.

Вредност ових покушаја је за педогогику врло велика. Као што је познато из историје последњег доба, од њих потичу мисли за реформу, које су често револуционарне и и које руше старе форме, постичу на размишљање и подражовање. Често се пак претеравало, јер се при оснивању нових школа нису имале на уму све околности и услови. Васпитачева личност у тим покушајима је један значајан чинилац. Јер ће покушаји те врсте најпре онда успети, кад их спроводе педагошко-уметничке личности, које у своме раду виде своје уметничко дело, на коме раде са платонским одушевљењем и идеализмом.

Чист покушај другога типа још није потпуно спроведен, — У ту групу спада Монтесарина делатност, даље Детету —