Učitelj

Педагошки преглед 689

у својој „филозофији новог васпитања“, па проф. lung y CBOјим „Психолошким типовима“, те Ад-Еегпсгеу својим делима „Школа рада“ и „Примена школе рада“.

Теорија Д 'рвинова

Средином прошлог века Дарвин је открио у биологији једно ново схватање, које је почетком овог века проводило еволуцију духа. Ова два огледа су се развијала паралелно; она су у осталом један општи интерес. На ступњевима нижим у животу, констатује се првенство физичког уплива; на ступњу вишег васпитања веза физичког живота и духа псстаје ужа, "тако да напослетку верујемо да дух господари све више и

више материјалом који му служи као оруђе и средство изражаја у конкретном свету.

Ако применимо ову идеју у практичан делокруг, конста"товаћемо да природа дечја представља две одвојене стране.

1. Особености физичке, које су потчињене законима био„лошким и наследним;

2. Дух или живот душевни, који садржава све могућности човека савршена.

Из тога се закључује: све могућности постоје у души дечјој, али оне не могу наћи свој изражај здрав, чист и хармоничан док се функције физичке, психичке, интелектуалне, интуитивне нису дале да се вечито можемо служити оруђем за наше изражаје. Сврха новог васпитања је помоћи детету, да нађе свој лични изражај. Гребамо га водити да дисциплитује у овој сврси органе свог тела.

Психологија новог васпитања.

Битна идеја нове психологије је да не треба да буде препреке између душе индивидуалне која обујима целокупност живота и опште душе (савести) извора читавог живота.

По филозофском стању не треба да буде преграде између Ђога иманентног и трансцедентног.

Уплив средине у васпитању човека, прилагођивање душе свету облика телесних, етапе биолошке еволуције и расне еволуције, јесу питања која су била проучена новом психологијом, Родитељи и наставници ту су нашли благословена упутства.