Učitelj

Педагошки преглед 691

6. Учитељу је потребна велика слобода, — да би могао манифестовати у поучавању своју чисту природу. Важност личности учитељеве је такође велика у новом васпитању као у старом али у једном начину различита.

7. Схватање свеопштости живота има за природно дејство ориентисати васпитање у једном интернационалном начину; то повлачи један преображај битни у поучавању извесних предмета као историје и географије.

Закључак

1. Не требамо систематизовати методе нове ви подићи их до догме.

2. Сваки учитељ требао би толико — помогућности проучавати све методе и из њих покушавати образовати чисто своју.

3. Овај преображај метода васпитних не значи једну наглу револуцију, него једну прогресивну еволуцију, премда се дотиче истих темеља васпитања.

4. Васпитање ново састоји се од једног новог става, ни један учитељ не може га разумети или га усвојити, ако није нашао сам у себи принципе новог става (држање) чим смо га знали заузети, — живимо у једној атмосфери ослона међусобних и узајамног схватања; осећамо јединство сваког животе; ми се осећамо претечама и сарадницима једне нове ере и ми не уступамо пред нападајима и потешкама, који су били у сва време срећа пионере.

Братство човечанско је од сада више него једне лепа мисао; оно је жива реглност; од тада нам припада дограђивати ову нову еру дајући позваној младежи средство да развије у свој могућој мери способности, чије клице оне нбси у себи,“

С француског Ида Руњанин

# Миа. Веајисе Епзог, члан ексекутивног одборе „Међународне лиге за ново васпитање“ која је горе преведено мисли истакнула на Ш. конгресу у Хајдлбергу месеца августа г. 1925.