Učitelj

692 У пите љ

НЊИНЕВНИ ПРЕГЛЕД

А) РЕФЕРАТИ О ДОМАЋИМ КЊИГАМА

Практична Педагогика, — од Љу. М. Протића управитеља Учитељ. Школе, — Београд, 1926, год. (величина в. 8.). Цена 80 дивара.

Наша малобројна педагошка литература добила је још једна важно дело, за којим се одавно осећала велика потреба. Г. Љуба Протић, један од наших најбољих педагога и заслужних просветних радника, објавио је недавно нову књигу: „Практичну Педагогику“. ;

Ми ћемо укратко изложити овде садржину ове врло добре књиге, која је од интереса за све наставнике, васпитаче и родитеље, i

„Као што је познато, „Пракшична Педагогика“ има задатак, да критички изложи суштину и вредност разних васпитних облика и врста школа. Сем тога, она износи и разне препреке, које ометају правилан и успешан васпитни рад.

Према томе писац дели практичну Педагогику на два дела [). Први део говори о разним облицима васпитања и о уређењу васаитних школа; li) Други део говори о управљању и издржавању тих школа, затим о просветним радницима и школском надзору. А на крају у засебноме додатку писац је изложио своја разматрања: о значају стручних школа и о нашем јединственом државном просветном програму.

Пошто нам је немогуће да овде говоримо о свима одељцима поменуте књиге (којих има око педесет), то ћемо се задржати на излагању само оних одељака њених који нам изгледају важнији. |

Дакле, поред осталих познатих школа за нормалну и дефектну децу, писац тражи отварање засебних школа и за идиоте т.ј. за ону умно ограничену децу, како би се и та несрећна деца могла спремити за какав користан рад у животу и тиме олакшала друштву терет око њихова издржавања.

Г. Протић дели све јавне васпитне школе на; ниже народне школе које обухватају: забавишта, приправне разреде, основне и продужне; и више школе: гимназије, реалке и т.д.

__ Писацјаким психолошким и педагошким доказима захтева,