Učitelj

698 У «чи зт га 1

Ове последње поделе вршене су имајући у виду психички развитак, или је било психолога који су ту поделу вршили на физиолошкој бази. Тако нпр. Валентин дели васпитаников живот на три периода: инстиктивни период у првим месецима живота у коме дете није ништа друго до израз кичмене мождине; период имитације од6—7 године карактеристичан првим 'спиритуалним појавама, који треје све до потпуног ослобођења темационалних елемената и период пажње од седме године па до појаве пубертета а то је доба интелектуалног развића контролисано сентиментом личног напрезања, најјачег фактора за прилагођавање средини,

Остављајући на страну све оне писце, које наводи Чем"берлен и који су са гледишта дечјих игара, имитације, лингвистичког прогреса или других психичких активности делили прво доба живота, Луиђи Висконти износи, да доба детињства "треба рачунати од 4—12 године јер се у то доба врше најравличитије манифестације дечје душе. Он нарочито истиче, да се психичке појаве могу испитивати код деце најбоље кад она ступају у дечја забавишта и основне школе. За испитивање је најбоље Зсћшкпа, дете, у доба кад разуме егзистенцију једне велике спиритуалне компликације, У то доба, интересантно по умном и физичком саставу, потребно је водити и неговати инстикт радозналости ширећи га у све већу сферу интереса и дечја психологија у то доба има да развнје најенергичније своју функцију.

Књига има ове одељке: Увод. — Свет. представа, — Пажња — Меморија и асоацијација. — Илагинације, — Логичко мишљење и језик. — Афективни живот детета. — Различите форме практичне активности, — Индивидуална психологија. Васпитање детињства и библиографија писаца и књига дечје психологије.

У италијанској педагошкој литератури ова је књига врло добро примљена а и ми је врло радо препоручујемо.

Врањска бања. Радиша М. Стефановић,