Učitelj

700 УН И

Сегнание. — Орган Бугарског Учитељског Савева. Уредништво: Булевар „Христо Ботев“, 186. Софија.

Овај лист иглази сваке суботе, а годишња му је претплата 60 лева Већ му је двасет и осма година живота Де: виза му је: један за све, сви за једног“ Има формат наше „Народне Просвете“, али често на осам страна. Он борбено заступа своје сталешке интересе; води рачуна о педагошкопсихолошким потребама својих читалаца; обраћа пажњу на лепу књижевност, било у стиху било у пр зи, и даје јој довољно места. У последње време води огорчену борбу против. чл. 70. Закона о народној просвети, који је укинуо учитељску сталност. Његов уредник је колега Иван Пастухов, а сарадници су му представници најнапреднијих елемената бугарске учитељске армије.

Београд. Св. Петровић.

НРАЋИ ПРИНАЗИ

Благоје Живковић: Педагогика народне песме. Београд 1926. г;

Наша народна песма не садржи само сирову и прими.

тавну нар. душу, како су јој то неки њени испитивачи набацили. На против, у њој има у знатној количини дубоке психологије, етике, религије, естетике, па чак и саме високе "филозофије. ___Али у нар. песми има и педагогике. И то педагогике чисто наше, расне, националне. Оне педагогике, коју је пок. Милош Миловановић пре свега желео, кад је писао: „Ми смо за строго национално васпитање, које одговара реалним потребама народним, а одсудно смо противни утописким сувременим хармонијама, којима се до крајности распарчава и онако малени буџет наше народне снаге на широке и дугачке космполитске цељи“.

·„Педагогике нар. песме није формална, него на против: животна, динамичка“. Зато би се о њој данас, када се ради на стварању једне чисто наше, југословенске педагогике, могло