Učitelj

18 M_u M. CG JB

За шта сам oOpeBeh 2

Колшко и за шта сам оспособљен >

Колико стварно користим и колико треба да користим 2

Једном речи, долазим до питања, која траже смисао личног живота и однос према људима и њиховом животу. Идем тако за смислом и задатком самосазнања, за познањем животног циља и позива, самообразовања, самоваспитања и животне праксе. ;

А тај пуш ка самопџознању, ка самообразовању, ка дивању себе, јесте пуш ка самосвести. То је пут ка зрелости духа, који о себи зна, шта је, какво му је опредељење и како треба да га испуни, да би постигао мир и срећу у сазнању, дн је схватио смисао Живота свог и друштвеног.

Самосвест је данас дирекшно стање централне свести о својој властитој личности, у свако в,еме и у свима њеним односима. То је свест о материјалној и душевној садржини личности и у исто време и свесно разликовање личности од осталих личности и од околине, што, разуме се, претпоставља познавање и суд о околини а просуђивање при упоређивању и одређивању вредности.

То је стање, до кога човек долази искуством, удруженим са самоваспитшањем, које је стално управљено ка центру, ка суштини свога бића као личности, која има своју временску и просторну улогу у свету. Очевидно је, да је то последица и манифестација одређене самодисциплине и начина, на који човек треба у својој околини и у опште у свету да користи.

Ако само мало размислимо о овоме, пробудиће се у сваком, истински интелигентном, човеку неопходна потреба, да дође до, колико је год могуће, јасне самосвести. Према количини и квалитету самосвести може се оценити и карактер човечији и квалитет његових погледа на живот и људе, јер кроз самосвест и њене манифестације, ови погледи пробијају у стварност и праксу.

Схватљиво је дакле, да истинску самосвест можемо наћи само у људи просвећених, у људи, психолошки израђених.

У сваком просвећеном човеку с правом претпостављамо просвећену самосвест од три врсте: самосвест обичну, људску, самосвест друштвену и самосвест сталешку — свога сталежа и позива у животу. Али се мора захтевати, да се он, са својом