Učitelj

Служба народу 33

He замишљам ни сам, а и ваше претензије не могу ићи далеко тако, да ваша улога у селу може бити улога месије и препородитеља народа. Скромна су наша средства и скромне су наше снаге. Али и скромним средствима и маленом снагом може се учинити много. Ја ћу вам, казати одмах, колико и како.

»

Први и најглавнији услов да се народу може корисно послужити јесте: припремити се и оспособити за ту службу. Припремање почиње и обрађује се поглавито у школи. Школом се постиже, на првом месту, опште образовање, затим стручност за специјалне послове у служби народу. Ви сте, нема сумње, постигли у извесној мери и једно и друго. У извесној мери — рекох. Да. Али по оној народној да се „човек учи док је жив“, дозволите ми, да вам скренем пажњу на извесне елементе, који су неопходни да се то оспособљење појача и допуни. Говорећи вам о служби народу, мислим највише на онај део ваше службе ван школе, онај у додиру и у везама које ћете имати с народом, незапостављајући, наравно, и онај ужи и не мање службени рад у школи. За рад ван школе општа спрема понета из школе није никад била довољна. Јер народни живот је веома сложен појам. То је организам, који је увек у покрету и развићу. Механизам из најситнијих делова; у општој слици, пак, синтеза најфинијих, најтананијих често загонетних појава и елемената. Ући у проучавање тих елемената није ни лак ни прост посао. То је проблем који се вековима проучавао и решавао. Ви неизбежно морате ући у проучавање тога проблема; отуда морате бити наоружани солидном спремом, још више вољом и енергијом. Ви морате располагати оним што Хербарт зове: „равномерна многострана заинтересованост“ за све појаве социјалног живота свога народа. Како се то постиже» Личном културом, на првом месту. А лична култура формира се не само школом, већ и више још самообразовањем. У чему се оно састојиг У раду духовном, свакако. У оном тихом, спонтаном, контуитивном раду, не само на часовима школским, већ и на доколици, у свима приликама.

Контуре личне културе дате су вам, несумњиво, школским образовањем, али пуна лична култура тече се и допуњује самообразовањем, усавршавањем. Којим средствимаг За

Учитељ a