Učitelj

Методика 55

око њега, то му усвојих и овај одговор. Дакле и он је решио задатак. Грешио је у толико што их је испретурао, измешао.

Најбоље је да наставник сам, у почетку школске године утврди списак предмета, који ће му служити за модел у току године. Претходно мора повести рачуна о месту и времену када се потребни модели могу имати при руци. Стога се мора водити рачуна да рад са њима дође у оно време када се они могу имати (н. пр. — цвет се може махом цртати у пролеће; плодови у јесен). Предмети који по својој природи не могу служити за модел у учионици цртаће се у слободном времену код куће као: пејзажи, куће, кола, возови, домаће животиње и т. д. Исто тако и приликом ближег излета у околину препоручљиво је да деца понесу цртанке па после игранке позвати их да нацртају неку чесму, споменик, цркву, и др. што им се на путу укаже. То им чини задовољство јер осећају се као прави уметници, кад неки леп објекат могу да скицирају у својој цртанци (топчидерска чесма, сеоска кућа).

Да би се наставник донекле могао оријентисати шта би све могао цртати са децом у учионици навешћемо неколико примерака.

Из кухиње: чашу, шољу, нож, виљушку, сланик, канту, воденицу, лампу и т. д.

Из учцонице: сто, столицу, мастионицу, орман, отворену књигу и т. д.

Из музеја: неку пуњену птицу, инсекте, лептире, ручни радови могу служити и као модели за цртање; разна стакла за експериментисање као: шпиритусна лампа, дестилатер, разне фиоле (бубице) и т. д.

Од ствари: сат, наочари, чивилук, ручни радови израђени жицом: копче, ланчићи, саџак, (тараба) торта и т. д.

Плодови: јабука, грозд, шљиве, ораси, јагоде и т. д.

Од биља: пшенични клас, цвет кризантема, бела рада, нарцис и т. д. i

Од поврћа: паприку, патлиџан, (црвени и модри), цвеклу, шаргарепу и т. д.

i Ликови: Ученик служи као модел. Позира седи или стоји; другови се труде да нацртају његов положај. Ради вежбања тражити од деце с времена на време да направе скице својих родитеља, браће и сестара при неком раду код куће. Исто