Učitelj

88 Учитељ

више одељака, за потребу универзитетских предавања, али су га догађаји спречили.

Тај рукопис је остао после његове смрти као посмрче, али се не зна шта је с њим.

Својим књижевним и научним и просветним радом др. Стеван Окановић је чинио част српској науци, и књизи срп-. ској школи и просвети, он је заслужио „да се не заборави и помиње по добру“ као што је лепо рекао г. Љ. Протић у његовој речи приликом свечаног помена десетогодишњице у Учит. Дому.

Нека му је слава!

Мих. М. Станојевић.

Рудоло Ојкен,

Најпрешније питање садашњице је пуна истинитост и поштена борба малога човека с великиим духовим светом, времена с вечношћу. Ојкен.

Прошле године Рудолф Ојкен је напунио осамдесет година свога живота. И ако је и ова чињеница сама већ довољна да се пође за примером овог знаменитог човека, ипак се појављује код њега и једна специјална околност, која налаже његово поштовање. Р. Ојкен је један од најзнаменитијих немачких научњака нашега доба. Скоро два човечја века дела овај човек и речју и књигом. Још одавно био је прослављен и преко немачких граница. Његове многобројне књиге преведене су на све културне језике, а 1908 г. одликован је Нобеловом наградом. Али тек последње године ужасног светског рата и пората изнеле су нам на видик сву величину и духовни капитал овог светског великана. Као пророчка појава уздиже се он изнад нас, а данас и као учитељ и вођ. Кад су људи још пре толико деценија с поштовањем погледали у њега, онда је ону толико пре за ово наше нервозно доба постао говорник и пропагатор жуђене и тражене истине за цело човечанство. Он је обновитељ немачког идеализма. Хоћемо ли да га потпуно разумемо, морамо претходно да ба-