Učitelj

Књижевни преглед 125.

Онима, који се интересују овим питањима и који знају немачки, најсрдачније препоручујемо ово дело. Миодраг В. Матић.

КРАЋИ ПРИКАЗИ.

Вел. В. Ташић: Из нњиге о Јову, драма у пет чинова. Стр. 70. Цена 12 дин. Београд, 1927. год.

Скромно, без позе и излишне декорације, г. Ташић у горњој драми пружа неколико реалистички верних слика из огромне атмосфере 1915. —18.

Драма почиње са првим страхотама септембарског одступања, па се, у даљем развоју, заодева албанском Голготом и кајмак-чаланским хероизмом, да у ослобођеној и уједињеној држави на благодарењу у цркви кроз свештеникову беседу јововском дидактиком рекапитулира све то и укаже на контуре једног новог живота, који се извео из беспримерног национализма, хероизма и мучеништва.

Тако она у својих пет чинова, колико их свега има, синтезира све оно што је најлепше, најузвишеније и најсветије код Србнна, што Србина чини Србином. Ту је, пре свега, Српска Мајка... Војска одступа, губе се и последње заштитнице, долази непријатељ бесан, пун мржње и освете, а она, Српска Мајка, својом руком копа гроб и сахрањује своје мезимче. Муж јој је погинуо, син регрут тек отишао, али она не плаче: с болом Југовића Мајке седи у крвавој Србији, брани идеју Српства и чека слободу. — Ту је, затим, краљ Петар — идеал-краљ за све народе и сва времена. Клечи и моли Бога за Србију: да пренесе чашу страдања мимо ње. Не прате га силни пратиоци, не вози се краљевски у позлаћеним колима; трнов штап у руци, два-три официра и неколико трећопозиваца — то је свита највећег краља, краља мученика. — Ту је, даље, родољубље, жарко, Србиново родољубље, које су кроз пет векова стварали: Српска Мајка, народни певач, црква и школа. — И, што да дужим, ту је једном речју, цела Србинова душа, онаква каква је.

Истина. г. Ташићева драма нема прворазредних литерарних претензија. Она је писана из народа за народ са из-