Učitelj

126 Учитељ

разитом дидактичном тенденцијом: да у данашњем времену нервозе и малаксалости поучи у вери и национализму и у "томе је, нема сумње, потпуно успеха. —

Народне читаонице и ђачке књижнице не смеју остати без овог делцаа. ВаСКР:

Милица Јанковић — Приповетке за школску омладину, 1. књига. Београд, издаје и штампа „Уједињење А. Д. 1927. 2. Цена 10 дин. Обична осмина. Страна 82.

Наши другови г. г. Никола Касапић и Драг. П. Илић учитељи у Београду предузели су један доста тежак, али похвалан посао. Они уређују и повремено издају „Нову књижницу“ намењену нашој омладини. До сада су средили и објавили четири такве књиге. О трима је већ била реч у овоме листу. Оне су похваљене и препоручене. Као четврта књига ове књижнице су приповетке г-ђице Јанковић. О писцу се већ у своје време изразила, врло повољно, стручна критика. И ми незнамо шта више, о њеном књижевном раду, ни да додамо ни да одузмемо. Констатујемо само то, да је се она овде бриљантно истакла и ту, на дечијој књижевности. У нас је до сада мало било писаца, талентованих приповедача, који су се спуштали међу децу и бавили се њиховим животом. Г.ђица Јанковић овде је учинила достојан изузетак. Изгледа да она воли децу, па је дар свој и њима поклонила. У овој књизи има њених дванаест приповетака или слика. И не зна «е која је од које лепша. Ствари из дечијег живота износи верно и духовито са пуно топлине, са пуно нежности, са пуно осећаја. Уме лепо и уметнички да популарише и ствари из природе. Види се да одлично познаје дечији живот и њихове потребе и наклоности као и природу. Зато се у свакој њеној причи читаоцу нехотично намеће и савремена лепа поука. А оваквих прича требало би што више да имаи у нашим службеним читанкама. Да би књигу и још више омилели уредници су је и илустровали врло лепим сликама. Цена је умерена. А техничка израда је задовољавајућа. Ми је искрено трепоручујемо свој школској омладини, којој је и намењена. Особито је подесна за поклон женској деци и ђацима. Уредницима смо захвални на труду и желимо им успеха у подузећу. Такође и издавачу! Cr. M. M. yu.