Učitelj

Културне белешке 133

апој школској омладини из организација Подмлатка Ц. К., жојој има да служи и као потсетник и упуство за рад, а затим и осталој омладини ради упознавања са организацијом Подмлатка Ц. К., која у целоме свету броји око десет милиона чланова. Техничка опрема је веома укусна, а цена је књижици веома мала, кад се узме у обзир да има преко стотине страна и много слика. Продавцима 30%/, на име рабата.

КУЛТУРНЕ БЕЛЕШКЕ.

Како-школска деца оцењују лепоту.

О испитивањима како школска омладина оцењује лепоту реферише чешки часопис „Редасовјске Роћеду“. Та испиттивања су вршена у виду писменог задатка, који је носио наслов: „најлепша ствар, коју сам икад видео“. Писмени задатак је рађен 45 минута. Испитивања су извршена над 20.000 деце у добу од 7—13 година у основним, грађанским и средњим школама Енглеске и Северне Америке. Деци пре писменог рада нису давате никакве поуке, само су у неким разредима опоменута, да пишу истину. Писмени задаци су Фили пажљиво прочитани и забележени предмети, које су деца означила као лепе, а тако и елементи (особине) лепоте, жоје су деца навела.

Изабрани Предмети од деце. Ти предмети су врло раз„лични. Више од половине деце изабрало је природне лепоте: цвеће, животиње, појаве на селу, пределе поред мора, сунце, месец, звезде, дугу; остали су изабрали зграде, слике, статуе, «ствари гледане у позоришту или биоскопу, намештај, одело, играчке и томе слично; нека деца су била свесна разлике између вештачких и природних ствари. Тако је на пр. једна 11:годишња америчка девојчица писала о ватромету, али је додала: „При писању сам се сетила много лепше ствари жеверног руменила“. Један слепи дечак изабрао је музику жлавира, али је приметио: „Мислим да музика природе, тичја музика је најлепша ствар“.

Број деце, који је стварно изабрао лепе природне појаве: «унце, месец, звезде, дугу, леп предео, море, Нијагару – расте.