Učitelj

Културне белешке 143

7. У свакој оваквој школи је по један управитељ и по један стални наставник с високошколским образовањем. Поред њих предају ванредни наставницн.

8. Слушаоци имају стан и храну код школе. Управитељ и стални наставник су дужни и ван наставних часова посвећивати своје слободно време васпитаницима.

Уређење интерната треба да буде такво, да личи примерно уређеном сеоском домаћинству. Васпитаници сами извршују већину домаћих радова јер се овде не ради о васпи"тању господе. |

Слушаоци бирају друге недеље курса веће, које се као помоћни орган школске управе стара о деоби рада и искоришћавању слободног времена.

9. Ове школе се оснивају у примамљивој и романтичној „средини, где се резервише простор за башту, вежбалиште, пољске учионице и игралиште.

10. Држава преко министарства просвете и земљорадње помаже ове школе и њихове ученике довољним материјалним „средствима, те се оне не претварају у привилегију богатих. .

11. Дух школе је образовани дух сеоског народа.

12. Школа је по правилу смештена на селу, које има добар комуникациони саобраћај с већим градом. У принципу се пак не искључује отварање школа у главним местима, јер "ту увек има довољно стручних наставника и наставних «редстава.

Земун Миодраг В. Матић

Француске помоћне школске касе. (Caisces des ćcoles)

Створене су министарским декретом од 10. апр. 1867 г. „да помажу осн. наставу и да буде интересе приватних за школу. Оне треба да олакшају похађање школе, вредне ученике да награђују а сироте да помажу“. Уједно је било одређено, да ове касе могу помагати држава и департмани. Дуго је времена било потребно, док је ова корисна институција ухватила корена. Крајем 1879. било их је 511 у целој Француској. Повољни преокрет настао је тек онда, кад су ове касе законом од 28. марта 1880 г. оглашење за облигатне;