Učitelj

Хроника 151

Наша просветна политика. — При сваком послу потребан је известан принцип. У колико је посао важнији по својој дубини и ширини, у толико је потребније истаћи његов принцип који треба да садржи све елементе под којима ће се тај принцип изводити, и кога се, онда, ваља стриктно придржавати. Разуме се, да неки принцип који је актуелан сада, неће више бити гктуелан сутра — т. ј. све подлежи закону еволуције, али то ни у којем случају не значи, да уопште немамо принципа и, да се променом личности, које су код нас врло честе — мења и принцип.

Ми смо, некако, одмах по Уједињењу тражили, да се створи један HpuHuu id. 38. јединствене школе који би обухватио све — од основне па до највише школе. Тај принцип требало је и узаконити а тада би било посве индиферентно која ће личност стајати на челу просвете. Тако узакоњени принцип требао би да обухвати: подизање и реформисање основног школства, стручност наставе, принцип рада, вршење селекције према ученичким способностима и т. д.

Али до једног утврђеног принципа није дошло. Политички људи кажу да се није могло доћи стога, што би то, у неку руку, значило антитезу парламенатаризма — ерго: демократије — т. ј. политички човек, у конкретном случају, долази на положај шефа просвете као експонент законодавног тела и одатле спроводи оне идеје које му инагурише то законодавно тело (скупштина). А оно опет не мора да дели мишљење оног пређашњег, које би, евентуално, донело те принципе. Оно које би после овог дошло, ПА не мора имати исто мишљење.

Нама овакво аргументисање не изгледа довољно OCHOвано. Не изгледа, јер се по тој аналогији не би могао доносити ниједан закон. Онолико, колико се у Уставу говори о школству, то је и сувише мало и сувише растегљиво. Биће да је неки други разлог због Кога се није прихватио тај принцип: политичари желе да задрже што већу ингеренцију над просветним радницима.

Немање принципа у провођењу просретне политике довело је до смањивања учитељских школа ради хиперпродукције учитеља. Хиперпродукција учитеља у земљи у којој = = аналфабета стоји овако: