Učitelj

154 Учитељ

"Са осталим помоћним особљем, универзитети има преко 1700 службеника.

Овај несразмер има свој разлог и у флеменском мерилу, јер се држало погрешног начела „сваком своје“ уместо „свакоме по стварној потреби, у складу са општим потребама земље“.»)

Морамо да констатујемо да се буџету за год. 1927./28. примећујемо известан бељитак, јер је у смањеном укупном буџету основна настава са народним просвећивањем добила 115 милијона више

Један важак проблем је такође појефтињавање књиге, чији терет постаје све неиздржљивији и за економски јаче: слојеве.

У опште, просветну политику треба водити, тако, како би целокупно друштво стајало на вишем културном нивоу, а не да се створи известан мали број високоучених, а огромне масе да чаме у тами и незнању.

А. М. Прица.

т Светислав Максимовић, ректор В. П. Школе у Београду... — 21. септембра т. г. преминуо је Светислав Максимовић, професор и ректор В. П. Школе у Београду и педагошки радник и писац. Нарочито је био познат по своме ваљаном педагошко психолошком делу: „Основи педагогике, психологије и логике“. Као ректор В. П. Школе јако се трудио, да ову установу коју је од свога претходника примио лепо уређену, да је не само тако уређену одржи, већ да је подигне још и на већи ступањ. Можда му је напрезање око тога и ускорило смрт. Максимовић је оставио лепе успомене.

Сећање на поч. Д-р Стевана Окановића, бив. професора. — Пре десет година, 30. септембра 1917. године, за време аустријске окупације, умро је у Београду Д-р Стеван Окановић, професор и чувени наш педагошки радник, и сутрадан нечујно сахрањен На дан, пак, 30. септембра ове год. при. јатељи поч. Окановића са управом Учитељског Удружења. Повереништва Београд, приредили су помен десетогодишњице

») „Нова Европа“ од 11 апр. 1927. год.