Učitelj

Кретање друштава · 288

3. Сарајевски атентат — Објава рата Србији од АустроУгарске (Светски Рат).

Први и други напад Аустро-Угарске војске на Србију — Повлачење српске војске из Србије и заузеће Србије и и Црне Горе. Крфска Деклерација.

4. Поновна ратовања српске војске уз помоћ савезника за ослобођење Србије и Црне Горе — Распад Аустро-Угарске“ — Уједињење Срба, Хрвата и Словенаца.

5. Смрт Краља Петра !.

6. Краљ Александар Карађорђевић 1.

Напомена: Све ово градиво може се распоредити на 95 до 30 лекција, те се са по два часа недељно, или са 70—80 часова у целој школској години, може добро Ор

— Свршиће се. —

КРЕТАЊЕ ДРУШТАВА.

ја Fćdćration Internationale des Аззоса Ноле d Instituteurs.

Graryra Wurephauneljaaue Федерације Учитељских Удружења. _

U Име и циљ. Оснива се Интернационална Федерација: Учитељских Удружења у циљу педагошке сарадње и припремања општег мира заједничком колаборацијом народа.

2. Дефиниција. Интернац. Федер. Учитељских Удружења није политичка лига. У принципу, она није противна и другом каквом груписању учитеља, али се од осталих група разликује у томе, што не захтева усвајање какве политичке или социјалне формуле. Федерација је искључиво инструменат акције за циљеве изложене у 1 члану.

3. Програм. 1. Федерација стоји на становишту, да је основни услов трајног мира такво васпитање деце свих земаља, које ће бити упућено у правцу споразумевања народа.

'2. Федерација тежи да уздигне ниво народног васпи-