Učitelj

286 Учитељ

је главни секретар М. Со!дз!опе. Подпредседници су били: француски делегат Оитаз и немачки Мон.

M. Goldstone je пожелео делегатима добродошлицу у име 121.000 енглеских учитеља, захваливши им што су иза"брали Лондон за место конгреса, и ако је долазак изискивао велике жртве у садашњим финансијским приликама.

„Свуда у цивилизованом свету, рекао је он, испоставља <e жеља за споразумевањем међу народима. Не само код државника, већ и у ширим слојевима људи и жена, развила «се идеја о побољшању интернационалних веза. На скуповима жао што је овај, у личном контакту људи исте професије, "треба тражити решење међународних неспоразума ....“

Главни Секретар Федерације, Оштаз, подноси извештај о досадашњем раду.

Федерација је нашла угодан локал у Интернационалном Мнституту Интелектуалне Кооперације, у Пале Роајалу, без икаквих услова, и на тај начин је њен Биро потпуно независан.

Федерација је слободно постала и хоће слободно да живи. На њу се неће вршити никакав утицај и пресија ни од стране владе нити на кога другог, и њен је рад подчињен само контроли учитељских удружења.

· До дана конгреса Федерацији су приступила удружења из десет земаља са укупно 406.000: чланова. Удружења из Југославије (писмо од 7 априла 1927) и кантона Тесена ступиће после ратификације од стране њихових конгреса.

Секретаријат је добијао обилну коресподенцију од учитеља и вачпитача из разних земаља, који су слали извештаје и документа о постављеним питањима.

"У погледу педагошком добивене су информацаје које се односе на: школске програме, логичку школу, метод Монте-

" сори, Далтонов план, Витнетков метод, учитељску спрему,'

школе на чистом ваздуху, материјални и морални положај учитељ, као битни услов правилног педагошког рада.

У погледу пацифизма Секретаријат је чинио напоре да се из школа потисну књиге, које садрже погрешна или тендециозна тумачења о разним народима, специјално о периоду последњег рата. 3

Секретаријат је омогућавао везе међу учитељима из разних земаља (путовања, проучавања, коресподенција) било