Učitelj

Кретање друштава 287

примајући учитеље при пролазу кроз Париз, било дајући сваковрсна обавештења за узајамно споразумевање, било пак предузимајући личне кораке. ;

Најзад, пажљивим проучавањем педагошких и JIDyJKHHских публикација из разиих зимаља, секретаријат се трудио да оповргне лажне вести и неспоразуме, које често протура штампа, а који иду на то да створе неповерење међу учитељима разних народа.

Сав овај рад вршен је што је могуће објективније и документованије. -

Узето је у проучавање питање о установљењу једног интернационалног летовалишта за учитеље и ученике. Једно такво летовалиште, поверено нашем одзном другу Брину, може примити од августа месеца ученике у пратњи својих учитеља, по цени од 2 шилинга дневно.

Питање о интерналионалној недељи, о извршењу једне ревије и интернационалних књига проучавана су брижљиво у циљу практичног решења.

Одавши хвалу М. РПитаз-у на раду за Федерацију, конгрес је приступио дефинитивној редакцији статуга, које смо напред изложили.

После овога конгрес је утврдио главне линије програма за будућу акцију. :

Међу педагошким пигањима, на које ће Федерација обратити пажњу, истичемо нарочито материјална и морални положај учитеља; учитељска спрема; програм и преоптерећеност ученика; државна. школа и црква; школска и продужна настава; настава и дечја активност; експериментална психологија и педагогика ; професионална оријентација; укупна“ настава. ; У погледу рада на стварању мира, извршиће избор практичних интернационалних питања. Посебице претресаће "се следећа: историјско, географско и морално васпитање у нар. школи и мир; исправљање погрешних мишљења о школи и учитељима; приређивање интернационалних издања; једна ревија за децу и ревија за учитеље; путовања и измена учитеља и ученика; педагошке недеље; интернационална летовалишта и Т. д.