Učitelj

94 Учитељ

Психологија детета од проф. К. Н. Корнилова с руског превела Милица Цветковић. Београд 1927. год. Цена 25 дин.

Психологија је у тесној вези с Педагогиком. Није доста да се одреди смер васпитања, средства и принципи у васпитању већ је потребно да се и позна природа васпитаникова и закони његовог развитка. Педагошка наука у своме историјском развитку налази се сада у једној фази, управо у једноме прелому. Она је преживела период апстрактних философских доктрина где се полазећи од општих погледа на природу човечију покушавао да реши проблем васпитања Сада се налази она у супротноме ставу, који је до сад владао. Она не почиње од општих погледа на природу човекову већ као и свака сувремена наука прикупља материјал заснован на свестраном проучавању детиње природе, посматрању појава физичког и духовног живота, у испитивању чињеница помоћу експеримената.

Психологија детета даје потребан материјал за примену општих васпитвих принципа. Управо она полаже основ на коме ће се зидати васпитна зграда и указује пут којим ће се на основу испитаних духовних процеса и природе дечје подешавати средства и методи у васпитању и могућност примене општих васпитних принципа.

У овој књизи, која је врло популарно написана и веома занимљива, изложен је предмет и методе Псеихологије детета средства за изучавање духовног живота, закони духовног развитка и расматрање појава духовног живота.

Писац је њен добро познати психолог Корвилов а превела ју је г-ђа Милица Цветковић учит. Превод је добар и књига се лако чита. |

Психологија детета подељена је на 10 глава у којима се говори о предмету и методама Психологије детета, развитку чулних органа, дечјим опажањима и представама, дечјем памћењу, пажњи, интересу, машти, играма итд. Дакле изложене · су све манифестације духовног живота. За наше учитеље ово је драгоцена књига, која ће их увести у једно лепо поље. рада, у један нов свет појава и размишљања. Многобројни примери и подаци из посматрање духовног живота расветљују многе чињенице преко којих је наука о васпитању и дидак-