Učitelj

Учиткљско Удружење 307

«става, методика и дидактика, психологија и педагогика се "непрестано развијају као и остале гране науке. И да би учитељ могао пратити развитак извесних педагошких, дидактичких и психолошких дисциплина, да би био упознат с новим и модерним тенденцијама и тежњама у настави и васпитању, "те на тај начин увек остао на савременој висини свога позива, треба да прати савремену педагошку литературу. Но жако данас, на жалост, материјалне околности учитеља не допуштају, да се набаве потребна модерна педагошка дела и "часописи на нашем и страним језицима, то је многи учитељ „лишен најважнијег срества за своје стручно усавршавање и напредовање.

Педагошка секција У.Ј. У. дошла је на идеју, да вам предложи оснивање, среске учитељске библиотеке. Јер колек"тивно се могу лакше поднети трошкови око куповине и наФбавке књига него појединачно. А затим за ову сврху поред редовних чланских улога, могли су се употребити и други триходи, као на пр. приходи од приређених концерата, из-ложби и т. д. Та тај начин било би омогућено појединцима, да имају на расположењу наше и стране часописе и наша и «страна педагошка и друга научна дела.

У ту сврху педагошка секција Ј.У.У. би могла ступити у везу са неком београдском књижаром, која би наФбављала наша и страна дела под повољнијим условима.

Правила за библиотеку би израдило среско учитељско „друштво према својим локалним приликама и потребама.

Надајући се, да ћете ову идеју за стварање своје среске "учитељске библиотеке прихватити, ми вас молимо, да нас по “овој ствари обавестите, шта будете учинили.

2. Среском учитељском друштву

Педагошка секција Ј. У. У. према програму, одређеном

„јој од овогодишње учитељске скупштине у Скопљу, узела је

у расматрање питање наше дечје литературе. Но да би се по овоме питању дошло до правилнијег гледишта, педагошка «секција донела је одлуку, да се у овом погледу принели једна анкета код учитеља.