Učitelj

Школство у свету 517

Човек има утисак о младости да је поставила своје моћи под систематско вођство и троши их са радошћу за циљеве које обогаћују индивидуални живот и културу народа. Школе су такође достигле своје карактеристике. током времена, али «су заједници сачувале такав изглед као култивисање личних односа у породици или друштвеном животу; нарочито развијање музике, вештине и заната; упражњавање спорта и физичког васпитања због здравља; практични рад у врту, кући и радионици; општи високи ранг у наставном материјалу и методама; ближи додир са родитељима свакога ученика; навикавање на просте, уредне обичаје и живот што је могуће више на отвореном ваздуху. |

Постоје две струје реформе: једна која хоће да одбаци «све старо и почне с почетка, и друга, која зна све дефекте у постојећим условима али још види могућност за употребу датог материјала који у здравом стану тежи идеалној структури.

Холандија

Холавдија је од особитог интереса, пошто она, изгледа, има много од онога за чим школе Централне Европе жуде. Коедукација је ствар, природно, у већини разреда; постоји ближи однос између ученика и учитеља; добри методи наставе «су распрострањени; учионице су светле и простране. За првих шест година заједничка је школа за све.

Пре кратког времена уведен је један нов тип секундарне школе — Гијсент — који комбинује у модерној настави могућности избора између старих језика и модерних језика, науке и модификованог пословног напретка. Број ових школа увећава «е брзо и оне имају врло велику вредност са гледишта васпитног прогреса и економије у администрацији.

Школе Марије Монтесери наишле су на врло леп пријем у Холандији где оне показују измењену форму да обогате стваралачке активности деце преко очекивања посматрача, који су навикли да мисле о ефекту дидактичког материјала, који стеже, ограничава. Развијање саморадње у ваљаним школ. предметима за децу до 12. године старости развило је неки нови и користан материјал који се може упоредити са зе!«согтесну проналасцима и индивидуалним наставним материјалом