Učitelj

ћ

518 ~ Учитељ

у Америци. Друге школе за малу децу испод 6 година личе на слободна забавишта, која дају прилику за игру, певање, причање, за просте рукотворине и добру физичку негу.

Белгија

Ново васпитање у Белгији почиње са Декролијевом Школом. О-т Песгоји и гђица Натаја су отворили малу школу у улици | Еппнаре, која је доцније раширена и у другим крајевима. Али опсег њихових теорија и праксе у градским основним школама је интересантнији и важнији са гледишта васпитања масе. Стварни је добитак био учињен у груписању деце, у физичким и духовним испитима, провизији богатог материјала и активностима сконцентрисаним али у неограниченом принципу центра интереса и у психолошким методама за учење школских предмета особито читања и писања. Саме учионице и дечје књижнице откривају сигуран прогрес који она учине у знању и окретности.

"Француска

Експерименат г. Сшзапећња са социјализираним групним радом са једним разредом девојчица почиње да бива од стварне вредности и важности. Мада државна ограничавања спречавају циљ таквог рада, он је ипак од вредности због његовог квалитети и искреног показивања могућности кад деца допусте да буду вођена у њиховом реду под мудрим и симпатичним вођством.

Једна мала школа на отвореном ваздуху за децу различитог доба старости беше отворена пре неколико месеци у једном павиљону на старим утврђењима, која мрко погледају доле на Зедап. Црвени Крст сарађује у овом подузећу. Родитељи се ослобађају страха имајући своју децу у собама на чистом ваздуху, јер физички услов деце показује сигурно побољшање.

Кроз дуги низ година Ecole des Roches y Француској као Гапдеглећипозћет у Немачкој подражавала је шире схватање о васпитању него што се то може наћи у једностраној интелектуалној пажњи Државних школа. Пријатно је видети крепкост дечака при раду на њиховим пољима секући бусе и