Učitelj

524 Учитељ

све ово са табле, што сам ја нацртао! После тога, препишите ово са табле, што сам ја написао — па код куће да

научите! (обилазити и надгледати рад). Израдио:

Горње Водно — Скопље. Арсеније Ђ. Јовановић, учитељ

НАРОДНО ПРОСВЕЋИВАЊЕ

Филм а) Његов значај у васпишању и настави.

Ако пођемо од тога да је циљ васпитању да од васпитаника створи паметне, моралне и телесно здраве чланове друштва и ако узмемо да се тај циљ, поред непосредног утицања на васпитанике, постиже и наставним предметима које у школи предајемо, онда би имали говорити о важности филма за сваки настав. предмет. То би нас одвело далеко и о томе би се могле написати читаве књиге, зато ћемо бити кратки и поменути само неке, смело тврдећи да нема ни једног наставног предмета где нам филм не би учинџо огром: них услуга.

И ако ће даровитија деца, преко фантазије и апстракције, схватити многе ствари, која им не можемо изнети пред њи" хова чула, нарочито кад наставник располаже добром речитошћу, ипак је остаје тачна психолошко педагошка истина да је „очигледност основица свега сазнања“ и да се на-. става из многих предмета, а нарочито из земљописа и природних наука не може ни замислити без очигледног посматрања.

Очигледност ће се без сумње најбоље извести директним посматрањем друштва и природе, гли како је то врло често немогуће ми ћемо се са успехом обратити филму. Захваљујући његовом напретку данас се скоро све природно-географске, техничке и уметничке творевиме могу снимити и пред гледаоце на платну изнети у својој природној форми и величини.

Ако наши ученици не могу пропутовати и директно посматрати: Сићевачку клисуру, Плитвичка, Бледско и Охрид-

\