Učitelj

Краћи прикази 547

сантне ствари само за оне који се непосредно баве васпи тањем недужне деце. Зато ми овај часопис препоручујемо и налазимо да је потребно да га свака основна школа прима.

Вуј. Петковић.

КРАЋИ ПРИКАЗИ

Утваре и врачаре — Јосип Јагер, 77. стр. — цена 15. дин-

Добра књига за децу је она, коју са истим уживањем могу и старији читати, а то је, бесумње, случај код ове књиге.

Седам приповечица, са илустрацијама, које имају у себи и понешто од бајка — тако да се измењују и надопуњују стварност и фикција, пријатно утичу на читаоца. То ипак не значи, да су оне препуне жара попут каквих источњачких бајки, или. снажне емоционалности попут приповедака са јаким патриотским или социалним мотивима. Не. Њин садржај ће благо потрести дечју душу и на крају је сасвим ублажити.

Тенденца је свих приповедака да отклања празноверицу — ту особину свих примитиваца. -

Међутим, оне нису сасвим без мане. Тако, на пример. местимице превлаћује литература и онда кад се прича шта је преживљено. Понегде, а нарочито у почецима, има сувишног педагогисања. |

Верујемо, да би ова књижица добро послужила свој! деци срп. хрв. словен. народности и да би је требало и штампати и ћирилицом, али би, у том случају, писац требао да изврши неке језичке и стилске корекције.

Тако би требао да објасни израз: „кватри“, „опатица“, „худ“; провинциализам је: „... боље вруће“ — место: вруће;

„криволовац“ — кованица; „нациљао“ — место: нанишанио, „. · · зар те не буде страхр“ — место: нећеш ли се плашшти, „одобрано“ — место: добрано; „...па још овај пут прова-

лити“ — место: превалиши,; „...да не будем спавао“ — место: да нећу спавати; „старачац“ (деминутив од старац) - место: старчић. — Даље каже: „...три-четири шибице жвефлењаме“ — исраз „жветлењача“ је варваризам — по немачком:

5*