Učitelj

Хроника 549

народни посланик. Г. Грол је рођен у Београду, 1876. г. Филозофију и литературу изучавао је у Београду и Паризу. Био је петнаест година управник Народног Позоришта у Београду. Од 1895. г. Г. Грол се једнако бавио новинарством и књижевношћу и тиме се бави и данас у колико му нови · положај допушта. Важи као енергичан човек који ствари решава брзо и без двоумљења. Особито се интересује питањем просвећивања широких народних слојева. Ако г. Грол успе да се пред Народну Скупштину изнесе и реши нови закон о нарадним школама, за чим се у школским круговима тежи још од Уједињења, онда ће његово име бити заиста записано у историји нашега школства; јер овакво једно стање у коме се налазе наше школе сада кад свака наша покрајина има нарочити закон о школама, не треба и не може више да остане.

Енспозе министра просвете. — На скупштинској седници 2. марта, т. г. претресан је буџет Министарства просвете и том приликом је министар просвете г. Грол дао овај експозе:

„Господо посланици, буџет Министарства Просвете који

ми је пао у дужност да данас пред вама браним, ја сам затекао већ у главном свршен. Онолико колико сам ја у њему учествовао то је оно што сам радио исто као и остали који су били у Финансијском Одбору. Из тога рада у Финансијском Одбору ја сам пратио исто тако колико и ви велике напоре и тешкоће мога претходника да се у данашњим околностима захтеви просвете измире са општим захтевима и ситуацијом економском и финансијском у земљи. Ви знате са колико је напора познавања предмета и личног ауторитета мој претходник бранио тај буџет пред Финансијским Одбором. Али се на жалост та његова одбрана у данашњим околностима мора свести не на развијање ове или оне идеје, коју би данас један Министар просвете специјално хтео да изведе у буџету ове буџетске године, него на одбрану онога што би се звало у обичном животу минимум егзистенције. Истакле су се две идеје, управо два мерила: једна идеја штедња, а друга је идеја реформе. Штедње овде, непрестане штедње не може бити а да не иде на уштрб саме ствари. Овај је буџет ишао стално унатраг. ј