Učitelj

Књижевни преглед | 759

· Ову врло лепу збирку песама ми са задовољством препоручујемо наставницима и родитељима, јер она има умет' ничке и васпитне вредности и служиће као одлична дечја лектира.

– Х. П. Милошевић

Трајко Михаиловић, учитељ: Наше Светиње, предавања за народ. Штампарија Ђ. Будимовића — Крушевац. Обична. осмина. Страна 60. Цена 8.— дин.

Ова књига садржи пет чланака или заглавља, и то: Здравље, Васпитање и школовање, Рад и дела, Наша грађанска права и дужности — и Образ.. Сваки је чланак написан популарно. У свакоме износе наше грешке и одмах указује на боље начине живота. Начин излагања мисли је течан и логичан, а стил је прост, и без фразирања, те ће у толико боље бити приступачна и сеоском и варошком простом свету, коме је и намењена. Народ ће је читати и из тога читања имаће чему добром и паметном и да се поучи, само се треба постарати за начин да дође што пре и што лакше народу у руке. Ако овога не буде онда циљ није постигнут и пишчев "труд око приређивања ове корисне књиге и његови замашни _ трошкови око издавања исте остаће у залуд. Зато би требало наше Оделење за народно просвећивање у Министарству Просвете, као и наши обласни одбори, по могућности, да откупе по известан број ових књига, па да их раздаје на_роду бесплатно. Учитељи и свештеници такође би могли да помогну око растурања овако корисних књига које су народу намењене. Њих треба да чита и старији ђак, и младић, и сељак, и занатлија, и трговац, и сви, који нису довољно школовани. Рекосмо, да у овој књижици има лепих ствари, „лепих мисли, лепих поука. А ако би се баш, строго критички, тражила која замерка или „длака у јајету", онда би се вероватно и то нашло, али у малој и незнатној мери. Зато овај рад нашег друга г. Михаиловића препоручујемо. Књига се може добити преко писца у Крушевцу, а преко месних књижара. — Техничка јој је страна или форма потпуно задовољавајућа. Штампарске грешке су ретке и незнатне.

M.

g*