Učitelj

Књижевни преглед 765

више од народа и да му прилази само онда кад су му потребне

_ Његове куглице за гласање.

Не би требало то да буде.

Желети би било да се око Народног Просветитеља скупе све наше старије и млађе интелектуалне снаге које имају љубави према народу и воље за народним просвећивањем и помогну уредника у његовом тешком и племенитом задатку.

Просветне и политичке прилике у јужним српским областима у ХЛХ веку (до српско-турских ратова 1876—1878) од др. Јов. Хаџи Васиљевића. Београд 19284 С. 457.

Пре кратког времена изашла је као 37 књига. Друштва. Св. Саве књига Ш задужбине Ленке Бељинице, Просветне и политичке прилике у јужним српским областима у ХЈХ веку.

Госп. Др. Ј. Х. Васиљевић, познат је наш национални рад“ ник и одличан познавалац наших прилика на Југу. Ова књига ЈЕ плод дугог и ревносног рада на испитивању културног живота и развитка нашег народа у Јужној Србији, обилна је прилозима и документима, који доказују и тешкоће с којима су се борили наши просветни радници и родољуби. Како су просветне прилике зависиле често од политичких прилика које су се у разним временима појављивале то је и та фаталност имала ртицаја на ширење бугарске пропаганде у нашим историјским покрајинама а неразумљива пасивност наших меродавних кругова у почетку друге половине ХЛХ в., коју су дрски бугарски агитатори искоришћавали нанела је много штете нашој националној ствари. Па

· ипак из ове књиге може се видети како је преко свих бугарских

безочних насртаја на српску националну свест и борбе које су водили помоћу своје егзархије и турских власти на однарођавању нашега света ипак мало успеха било. Због тога што је о нашим школама, учитељима и просветним приликама уопште мало писато на срп. језику — а Бугари су и у томе погледу били тенденциозни, ревносни — те су обавештавали у својим списима и страни свет и распрострта је у страном свету фама о неком бугаризму у Јужној Србији. Ова књига може послужити као један врло драгоцен прилог за историју наших школа уопште, јер је у њој врло много градива и за само ондашње унутрашње и спољашње уређење њихово, ондашњи метод рада учитеља, отварање школа и места