Učitelj

418 Учитељ

Школска обука скопчана је са многобројним излетима, јер ђаци и учитељи не плаћају железнички подвоз. Веће школске општине имају нарочите празничне колоније у брдима или на језеру. ЈЕ

ПЕДАГОШКИ НРЕГЛЕД

Напредак телесне културе у Америци

Ј. Е. Рогерс, истиче пораст школских игралишта, вежбаона, сала за пливање у американским основним и средњим школама. Све ниже и више средње школе, које имају преко 400 ђака, имају своју вежбаону и игралиште. Многе од тих школа имају и по две вежбаоне и салу за пливање.

Град Дес Моинес (Мова) снабдео је сваку од својих основних школа нарочитом вежбаоном и игралиштем. У месту Провиденце (Рходе Исланд) има свака нова зграда основне школе по две вежбаонице. На старије зграде са једном вежбаоницом надограђује се нова, друга вежбаоница.

_ Разумевање потребе телесне културе упливисало је на

то да се нове основне школе изграђују на периферијама

градова. Тако су н. пр. у Харисбургу, у Пенсилванији, постојале још пре пет година две средње школе скучене у средини града без игралишта. Сада су обе ове школе премештене на периферију где имају велика игралишта за све шпортске игре. Једно од ових игралишта има 20 хектара површине са малим језером за зимски спорт, а друго вежбалиште запрема површину од 15 хектара. Исто тако и Бај Цити (Мичиган) преселио је своје школе из центра града на периферију, тако да је без великих трошкова купљено велико игралиште.

Стручњаци за телесну вежбу Страинер и Енгелхардт, установили су потребну величину школских игралишта овако: за једноразредну школу потребна је површина игралишта од најмање два акра (760 ара), за дворазредну школу 3 акра, за троразредну школу 4 акра, а за нижу средњу школу најмање 12 акра.

Американско Народно Педагошко . Друштво препоручује општинама да при одређивању површине игралишта

А

Пана у.

cak

> 78

%

МИ Да о У А