Učitelj

Педагошки преглед 423

његовог оснивача Хенрика Кинга. До сада он је направио силне успехе, да га данас уводе по многим културним државама.

Лингов систем постао је база физичког васпитања не само у шведској војсци и школама, већ и у Енглеској, Хо ландији, Пољској, Грчко. Румунији, Турској и Чили. Он има својих присталица на свима странама света и сматра се као један најбољи систем. i

У Енглеској је Лингов систем уведен као обавезан у све државне школе, у све приватне школе, ко је су под над“ зором државе, затим у војску и флоту. Постоји и неколико нарочитих школа у којима се спремају наставници шведске гимнастике. Лекари и хигијенске установе такође су схватили значај овог система и препоручују га у многим случа јевима као „гимнастику за болесне“, особито при лечењу ра њеника и инвалида.

У Белгији је шведска гимнастика обавезна по основним, средњим и учитељским школамаи универзитетима. Белгијске просветне власти просто су усхићене шведском гимнастиком и постављају је за основу здравља и физичког развића народа.

У Холандији је Лингов систем ухватио дубоког корена на свима странама а у Чехословачкој интерес за њим све више и више расте. Русија је такође довела нарочите инструкторе за шведску гимнастику.

У Француској се физичко васпитање налази под вели“ ким утицајем шведских принципа и у Немачкој се баш сад врше велики покрети за реформу физичког васпитања и Лингов систем наилази на особито одобравање.

Ван европске земље такође су прихватиле Лингов си: стем. Северна и Јужна Америка, Јапан, Тунис, Египат и многе земље почињу уводити овај систем у своје школе.

Главни институт за пропагирање и ширење Линговог гимнастичког система је Централни Гимнастички Институт у Штоколму. То је државни институт у коме се спремају наставници шведске гимнастике, који се после шаљу широм целога света.