Učitelj

496 Учитељ

ће изаћи 300 потпуно извежбаних вођа. Сва питања која се односе на посете школских група централизована су код Познањског Земаљског Школског Савета, који ће одредити време посете појединих група, њихово коначење, и који ће о свим тим питањима заступати Централни Уред Изложбе.

Поред забава у месту за ову прилику биће организоване и забаве васпитваајућег карактера, као на пр. филмови, који предочавају живот у школама, позоришне представе за младеж веселог и озбиљног карактера и т. д. Добро успеле представе неких сеоских школа моћи ће се овде поновити. Једна Краковска гимназија увежбала је представу „Антигоне", а друге гимназије представљаће комаде из новије пољске литературе. Пошто ће изложбу посетити и странци, захтеваће се да школе које буду посетиле изложбу буду физички здраве и узорног понашања, јер „Како се види, онако се пише". Група младежи, која је једнако одевена, чисто и укусно опремљена, евентуално у народној ношњи, а која је при томе весела и ·_ учтива, учиниће на странце добар утисак, који ће користити пољској младежи и пољској држави.

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А) РЕФЕРАТИ О ДОМАЋИМ КЊИГАМА И ЛИСТОВИМА

Светозар Марковић — Слободан Јовановић, друго допуњено издање — Београд — Издавачка Књижарница Геце Кона, — стр. 217. — тврд повез.

У „напомени“ г. Јовановић каже, да се ова расправа, с малим изменама, прештампава онако, како је била објављена 1903. год. Додан је само приказ на Скрелићеву књигу о

Светозару Марковићу, који је објављен 1910. у „Српском ·

Књижевном Гласнику.“ Услед данашњих, из основе промењених прилика, има застарелих места, те — и Марковићеве

теорије и његова критика могу имати само још ретроспек-

тивног интереса.

Књига је подељена на десет поглавља и додато је при крају:: „Јован Скерлић о Светозару Марковићу.“

Свакако, најинтересантније је прво поглавље: „Његов социализам“ и Скерлићев додатак — и ми ћемо се, на овим двема стварима, нарочито задржати.