Učitelj

Књижевни преглед 427

1. „Његов социализам.“ Светозар Марковић био је је-

дан од оних ретких социалиста који познају теорију соци-

ализма и који прате социалистичке покрете свога времена.

Пратио је нарочито, руске и немачке социалистичке писце.

Од руских социалиста особито је познавао Чернишевског

који га је први и увео у социализам, а од немачких. Маркса,

Ласала и Диринга. Француске социалисте познавао, је веро-

ватно, из друге руке, и од њих је помињао Луја Биана и Прудона. -

Иако није био члан Интернационале, онсеу нашој штампи издавао за следбеника њеног програма. Док се у интернационали водила борба између Маркса и Бакунина, он је био на страни Маркса. Ради тога су га наши бакуниновци, Лазар Пачу и Риста Данић, нападали као „полутана“. За своје време, он је био један европски образован социалиста.

За Народну Економију није се интересовао. Иначе, доктрине несоциалистичких писаца долазиле су до њега кроз полемичке социалистичке списе, у којима су биле доста изопачене. Услед тако скучене теориске спреме, он је социализам сматрао као последњу реч науке, коју споре они, који имају личног рачуна да се данашње друштвено стање одржи.

Од свих социалистичких писаца највише је ценио Черншевског; он је, по њему, био највећи реформатор и „најђениалнији“ научни социалиста. Међутим, Чернишевски је био један од вођа руског покрета, који, у ствари, није био ништа друго но онај велики индивидуалистички покрет, који је на Западу још почео у ХУШ веку, а у Русију стигао је сто година касније. Покрет, који је у суштини био, једна смеса: рационализма, натурализма, позитивизма, оптимизма и анархизма. Карактеристично је код Чернишевског, да је из чисто индивидуалистичких поставака извео чисто социалистичке закључке. Егоизам, доследно изведен, завршава се алтуриз мом. Марковић верује, да је човек толико егоист, да се личне својине не може одрећи. М он то зато чини, што верује, да је то најбоље за њега. Али, ако му се докаже да је башу ње: говом интересу да ради за друштво, он ће почети да ради за друштво. Не из неких сентименталних побуда, већ из свог сопственог интереса. Као што се види, Марковићева је сва.