Učitelj

Књижевни преглед 439

Неко. пева :

Аој нане, мила нане, леле мени !

Однесе ми хитра вода у неповрат младе дане !

Аојнане, мила нане, леле мени, тешке ли су наћи саме !“

У г. Пандуровићевој Антологији заступљено је 63 песника са 169 песама. Међу песницима налази се и неколико наших другова (7 Душан Васиљев, Д. Филиповић, Благоје Живковић, Марко Видојковић). То су све сарадници часописа „Мисао“, који и издаје ову Антологију; други песници, којих такође има дана и добрих, нису узимани у обзир.

Антологија је илустрована фотографијама, и то је врло добро. Да су у њој још и биографски подаци појединих. песника и да се г. Пандуровић у предговору ма и у потезима забавио класификацијом заступљених праваца, она би још више одговарала намењеном задатку: да послужи „као нека врста компаса за оријентацију. .

Бачка Баланка.

Витомир С. Рад.

L' Educateur (vaspitač) је organ pedagoškog društva TrOmanske Švajcarske i iuslituta J. J. Rusoa. Glavni je urednik g. Pjer Bove priznati psiholog i pedagog. Ova pedagoška revija ima posve moderni pravac oslanjajući se na praktičnu psihologiju. Zato skoro u svakom broju nalazimo po koji oprobani tekst za proučavanie i otkrivanje pojedinih sposobnosti kao i globalne inteligencije u dece. — Svaki test precizno izrađen, tehnika označena, kao i tabela rezultata u percentima, ili. ogivom izvedena.

Vaspitač donaša kreći ili duži referat i kritiku o novim 12danjiima knjiga, naročito o onim koje zasecaiu u vaspitne probleme, pa psihološke i sociološke. -

Na kraju lista nalazi se kronika instntuta J. J. Rusoa, koia ie vrlo karakteristična, ier daje skicu rada OVOg zavoda, koji ie okupio naibolje 1! пајуесе раћојове i pedagoge.

L' Educateur se može svakom, ko se interesuie za praktičnu psihologiju, preporučiti. БК.