Učitelj

Књижевни преглед _ 441

huje na svim stranama. Ovim delom svojim autor je obogatio planinarsku literaturu, koja je kod nas još u povojima, ali joj sviće bolja budućnost. A progresom efikasnim. Još ćemo istaći lepo.izražene fotografije, koje se podudaraju sa pojedinim opisanim planjnama. „Sa planina i gora“ može se preporučiti svakom, tko se interesuje za život alpinaca, — njihove tegobe i opasnosti, pa ono uzvišeno osećanje pobede nad gorostasima neprohodnim, — a ujedno upohnati pobliže visine planina bez opasnosti zivotne i tečkih borba. Šteta da cena knjige nije manja, jer bi se mogli lakše i deci koristiti doživljenim iskustvom pisca. Ida Runjanin.

КУЛТУРНЕ И ДРУГЕ БЕЛЕШКЕ Тајанственост стварања.

no Dr. Жану Компањион-у

(Ово питање, често је предмет разговора у друштву. Као веома интересантно, оно нагони човека на размишљање. Несугласице у овом погледу, често потичу од нетачног схватања појединих израза, у којима су оличени стварни појмови. Кад би сваки појам имао и свој прецизан израз, било би много штошта разумљивије, а стечени појмови прецизније изражени.

Појам „вечит“, „вечност“, стварно искључује сваку помисао на „почетак“, а исто тако и на „свршетак“. Према овоме, било би много тачније и прецизније казати: „Бог је вечит т.ј. нема му ни почетка, нити ће му бити свршетка, јер Он постоји сам по себи“, а не како нас Религија учи „да је Бог постојао у свима временима“. Мало доцније казаће се због чега је тако.

Обично се каже:: божанско Биће је т.ј. Бог створио овај свет, Сам појам „створити“, већ означава извесан почетак стварања и самим тим искључује појам вечности овог. Према овоме, питање: „Како је Он т.ј. Бог створенр“ лишено је сваке логике, пошто Он постоји сам по себи, та би значило враћати се на питање: да ли је ово Биће, које постоји само по себи, створило неко друго биће» Али појам „вечит“, ово питање искључује као потпуно неумесно.

Али онда.немате више право изводити из овога нешто неочекивано. Затим се поставља питање: од чега је Творац ство-