Učitelj

Конгрес 451

кад су Немац из Чехословачке и Мађар покренули питање о мањинама. Али то је врло брзо прошло -и без добацивања. Гласало се дизањем руку; сем председника нико није бројио колико је гласало за а;колико против, и нико није сумњао у његов закључак. Председник Волф преброји гласове, насмеје се, захвали гласачима и објави резултат. Кад некога прекида у говору овај престаје одмах макар прекидајући и реченицу, и седа мирно без икаква израза. Да ли ће се о нечему дискутовати или неће сам председник реши. Извештај за конгрес је кратак. Свака тачка има предложену резолуцију. Сваки делегат добија сваки предлог откуцан или штампан.

На овоме конгресу као делегати Југословенског Учитељског Удружења били су: гг. Влада К. Петровић, председник Удружења, Тих. Костић, п.председник Удружења и члан Извршног Одбора Савеза, А. Ђурђић, А. Младеновић, Данило Ђорђевић и Вуј. Петковић, чланови Удружења.

Вуј. Петковић.

Хроника

Промене у Мин. Просвете. — Г. [-г Војислав Р. Младиновић, начелник Одељења за "Основну Наставу постављен је за инспектора учитељских школа при Мин. Просвете. За начелника Основне Наставе постављен је г. Драгослав П. Ђорђевић, професор. Инспектор Учитељских школа r. D-r Шошкић премештен је за професора призренске богословско"учитељске школе. Нови начелник је свршио педагошку групу предмета на универзитету после гимназијске матуре, изванредно лепо познаје учитељскени школске прилике.

Промене у Главном Просветном Савету. — Одлуком Господина Министра Просвете постављен је за редовног члана Савета г. Драгослав П. Ђорђевић, начелник Основне Наставе. За ванредне чланове постављени су г.г. Петар Ратковић, Момчило Милошевић и Фран Јеран.

Уређење Министарства Просвете. — На основу члана

5. Закона о Уређењу Врховне Државне Управе од 31. марта,

1929. Председник Министарског Савета прописао је Уредбу

о подели на одељења свих Министарстава па и Министарства 9ж