Učitelj

450 Учитељ

„Немачка гласа за овај предлог Француске“, што је одушевљено поздрављено.

Трећега дана, 8. априла, седница је трајала само пре подне. На дневном реду је било питање о школи, цркви и држави. Предложена резолуција по овоме била је: „После извршене анкете о верској настави конгрес се одлучује за основну школу у којој ће радити само учитељ. Та школа мора бити тако организована, да може примити децу родитеља разне вероисповести и да им не угуши ни веру ни слободну мисао“. Чехословачки делегат је желео да дода, да вера остаје породици и да школа буде слободна од сваке вере. Енглески делегат жели, да се ово питање одложи због избора у Енглеској, приликом којих би се развила агитација противу учитеља који ће се кандидовати за посланике, па би се то искористило у политичкој сврси. Али се прешло на гласање и већином гласова је усвојена предложена резолуција. После овога је делегат немачког Учитељског Удружења из Чехословачке покренуо мањинско питање. Њему се придружио и делегат из Мађарске. Тражили су да се мањинама да пуна слобода у основним школама. На то је чехословачки делегат изјавио, да Чехословачка даје пуну слободу свима својим грађанима. Конгрес је ипак решио, да остане онако, како је предвиђено уговором о миру.

Затим се прешло на избор новог извршног одбора. За.

главног секретара Савеза опет је изабран г. Дима, за секретара г. Лапиер. По правилима ове године су бирани чланови за Јужну, Средњу и Северну Европу и та су места припала Румунији, Чехословачкој и Лујзитанији. При решавању о месту за наредни конгрес пала је жеља за Беч, али је берлински делегат г. Волф објаснио, да Беч не би био подесан због односа тамошњих учитељских друштава, те је онда на предлог чехословачког делегата једногласно усвојен Праг. Пошто је примљен извештај финансијског одбора и усвојен предлог да се захвали управи конгреса као и преводиоцу г. Рапелу конгрес је закључен. Председник Волф жели свима срећан пут.

Интересантно је вођење овог конгреса. За три дана на њему се није чуло звонце као опомена на ред и слушање говорника. Слаба граја, али сасвим слаба, опазила се само