Učitelj

Хроника 453

школа; забавишта, основних, продужних и грађанских јавних и приватних мушких и женских школа; прикупљање података и обавештења о развоју и новинама наставе народних школа у другим земљама; старање о издањима Министарства Просвете која се тичу народних школа; надзор над свима приватним издањима, било за ученике нижих школа било за народне књижнице и читаонице; снабдевање подручних школа свим потребним средствима; организација народног просвећивања уопште; послови око законодавстава и извршења закона, у његовом делокругу.

Према овој Уредби укинуто је уметничко одељење. као засебно одељење Министарства Просвете, како је до сада било. На реду је Уредба о унутрашњем уређењу појединих одељења и персонална формација.

Усавршавање учитеља. — На молбу Извршног Одбора Југословенског Учитељског Удружења Господин Министар Просвете одлуком својом одобрио је, да се 15 учитељица и 15 учитеља могу упутити у Беч ради упознавања тамошњих школа и школских новина које су у Бечу јако добре. Избор ће извршити Извршни Одбор, а изабрани кандидати добијају потребно одсуство и извесну суму на име попутнине. Отпутоваће | јуна, т г, | у

Господин Министар је исто тако одобрио, да се могу изабрати десет млађих наставника, који ће две године радити као хоспитанти у нашим заводима за ненормалну децу и онда отићи годину дана у стране заводе исте врсте ради усавршавања. Од прилике за једно тридесетак година натраг ово је први случај да се у овом погледу у јачем обиму излази на сусрет учитељским жељама за усавршавањем и упознавањем напредних школских прилика у иностранству; раније и ако је било тога, било је у смеру да изабрани кандидати добију спрему за промену струке, а не за савршенији рад у самој школи. Зато ми обе ове одлуке Господина Министра Просвете поздрављамо. Још нешто што смо дужни поздравити јесте то, да је Господин Министар бирање ових кандидата оставио Учитељском Удружењу.

Решење о враћању принадлежности. — По питању наплате примљених принадлежности од државних службеника у случајевима где су укази, односно решења о њиховом по-