Učitelj

458 Учитељ

Смрт Маршала Фоша. — На дан 90. марта, тг. умро је у Паризу Фош, Маршал Француске. Вест о његовој смрти примљена је са дубоким болом не само у Француској већ и у свима савезничким државама па и код нас. Маршал Фош је био велики војсковођа и његове су се војничке особине показале у великом светском рату у току кога је био командант више армија и најзад главнокомандујући на целом савезничком фронту, под чијом је командом дошло победом и до свршетка рата. Победа коју су савезници извојевали под командом Маршала Фоша једна је од највећих победа у историји света, јер је проведена са снагом од шест милиона војника и на фронту од 800 километара. Кад је француска народна скупштина 1918. г. примила вест о закљученом примирју, једногласно је донела резолуцију: „Маршл Фош, врховни командант савезничке војске, потпуно заслужује благодарност Отаџбине“. Име Маршала Фоша биће забележено у светској историји као име великог војсковође.

Смрт Војводе Степе. — 27. априла, тт. y 10 ипо часова увече, умро је у Чачку војвода Степа Степановић, храби војсковођа наше војске и легендарна личност нашега народа. Војвода Степа био је кроз цео свој живот ватрени патриота коме јециљ живота била служба Краљу, Отаџбини и народу. Његово је име овековечено у историји. Слава му!

Dr. Војислав Бакић. — 30. априла, тг. умро је и 1. маја сахрањен РОг. Војислав Бакић, професор Велике Школе у пензији, творац наше педагогике и један од најистакнутијих педагошких радника наших. Пок. Бакић био је познат не само“ у нашим педагошким круговима, већ и у страном педагошком свету. Њогова су дела велика и многобројна. Нека је слава Пг. Војиславу Бакићу, учитељу многобројних учитељских генерација. .

- : Byj. IleiiKko8užh. ж

У априлској свесци „Учитеља“ а у предавању из земљописа „Од Београда до ушћа Колубаре“ поткрале су се извесне штампарске грешке. Тако при дну тога листа стоји: „Како друкчије зовемо мрки угаљ (Ћумур) а треба: „Како друкчије зовемо дрвени угаљ» (Ћумур)“. При крају је штампано: „Комараца има више врста, али је најопаснији онај,