Učitelj

8 Ули Е с

Био је више година одређиван за школског надзорника, члана комисије за полагање учит. испита, председник комисије за испит 6. егзархијских учитеља и дуже година чл. Гл.

· прос. савета.

Као уредник „Учитеља“ одржавао је везе са учитељима из свих покрајина пре ослобођења и био редован изасланик на учитељским скупштинама у Сарајеву, Загребу, Љубљани, Новом Саду и т. д.

1901. г. пропутовао је са једном екскурзијом београд.

· учитеља-ца кроз Босну, Херцеговину и Далмацију. Био је

један од главних покретача првог свесрпског учитељског конгреса у Београду 1906. год. на коме је био и референт за школе у Србији; један од главних радника на подизању Учитељ. дома у Београду и фонда учит. сирочади и Југосл. ђачког дома. Био је члан разних комисија за израду закона о нар. школама и саставио неколико пројеката. Зак. о нар. школама дао је први нацрт.

Учитељско удружење прославило је 1910 г. двадесетпетогодишњицу његовог књижевног рада и десетогодишњицу уређивања „Учитеља“. Том приликом добио је леп спомен од Учит. удружења, а Министар просвете одликовао га 4ЕГ (поред ранијег одликовања У редом) орденом Св. Саве ТУ редом (који му је лично предао у име Министра просвете начелник Министарства г. Мил. Поповић).

За заслуге на књижевном пољу и узајамности на српско-хрватској књизи Хрватско-педагошки књижевни збор у Загребу изабрао га је најпре за редовног а после за правог. члана. До смрти је ревносно радио на организацији Подмлатка црвенога крста и био председник обласног одбора.

Животопис његов доносили су „Босанска вила“, „Срп- | ски орао“, „Босна“, „Народна просвета“ и У ОРСКИ ка-. лендар Богдана Вррсна.

Год. 1925. свечано је прославио 40-годишњицу свога просветног и књижевног рада, када је добио многа видна признања и одликован орденом Св. Саве 11 редом и орде-

ном Црвен. крста.

Исте године враћен је указом Њ: В. Краља у активу и постављен за обласног шк. надзорника за град Београд, на коме је месту био 1 годину дана. А 3. августа 1996. г. стављен у пензију.

#