Učitelj

Михаило М. Станојевић 9

Од тада се посветио раду у Подмлатку црв. крста, у одмориштима за слабу децу на мору, и био председник Певачког учитељског друштва Маринковић.

Не зна се'коју је од многобројних дужности пок. Михаило с већом вољом вршио; изгледа да их је све с подједнаком вољом вршио и не само да их је ревносно вршио, већ је сам проналазио и идеје и дужности које је требало остваривати. Понекад су његове идеје биле толико младалачке, да смо их сматрали за утопије. Али му то нисмо говорили и после извесног времена све је било остваривано. Сећам се само кад је први пут поменуо своју идеју, да у Београду треба подићи Југословенски ђачки дом, у коме би биле канцеларије за управу Југословенског учитељског удружења и собе за дочек учитеља и ученика основ. школа кад дођу у Београд "ради упознавања престонице. Сви смо помислили, да је то неизводљиво, али смо предлог прихватили и мисао је била остварена: баш тих дана кад је Михаило умро намештен је кров на Ђачком дому који је он тако жељно очекивао. Необично је ревностан био у Главном одбору учитељског удру_ жења. Сасвим тачно ми је приликом Михаилове сахране рекао један члан Главног одбора учит. удружења, који је врло добро познавао пок. Михаила, да је то био у истини најревноснији члан Учитељског удружења. Понекад смо у Главном одбору завршавали седницу сасвим преморени, а на крају седнице председник запита ко би написао извештај или проглас о неком питању. Михаило се скоро увек јављао за то и ујутру је ствар. била готова. То је била једна изванредна, надчовечанска енергија. Никад није казао да нешто не може да уради. Као његов сарадник имао сам прилике да видим, да је необично волео да уређује дружински орган „Учитељ“. Он је ту долазио у везу и са нашим и са страним педагошким радницима и како је увек био савремен у педагошкој науци, он је уређивање „Учитеља“ изводио до савршенства: ни у чему „Учитељ“ није изостајао од најбољих часописа исте врсте и | на страни. |

Пред смрт је узео на себе да обнови и Франкопански град у Црквеници, са друговима из Извршног одбора, и да га припреми за стан оболелих учитеља, који иду на море, зашта га је и држава дала.