Učitelj

28 Учитејв

Он се инспирише речима Анатола Франса и узима га као једног од духовних вођа у овој борби:

„Посао није завршен. Ми ћемо бити мање племенити од наших претеча, ако у времену када имамо да радимо не би учинили све да нашој деци учинимо живот срећнијим и 60љим, но што смо га ми имали. Постоје зато две тајне: Волети п познавати. Знање и љубав изграђују свет.

Ж. Лапијер

помоћник главног секретара интернационалне федерације учитељских удружења.

„Драг. М Михаиловић

Школски рад.

Познавање деце први је услов за добар успех наставнога рада. Код нас се то питање теориски често расправља, на пракси врло слабо врши. Учитељскоме подмлатку врло често. указује се на важност познавања дечје индивидуалности, што врло брзо увиди сваки наставник, чим ступи у школу на рад. Али су у томе питању о познавању дечје индивидуалности најважнија питања: Какор Којим методима и којим начинима » Које и каво знање морамо имати пре, него што ВРАШНО детету, да га испитујемо»

Сва та питања међутим траже од нас, да Методику ис-. питивања детета морамо знати, пре него што почнемо само испитивање. Сећам се једнога момента из свога ђаковања. На часу пред наставником Школскога рада један малишан причаше нешто о вуку и тврђаше да је он то све видео. Наставник, Школскога рада стави ми у дужност, да га после часа испитам -о томе и да верно забележим шта ми дете буде причало.

У испитивању детета убрзо сам увидео, да дете није видело вука и да о вуку говори оно што је од другога чуло. У испитивању детета испољио сам се да му не верујем и хтео сам пошто пото да ми каже „истину '. Мени је тада по своме незналачком схватању требала,права истина“ игноришући дечју машту, детету је опет било потребно, да ме се што пре "ослободи. Тако је у самој ствари одговор дечји испао, како сам га ја комбиновао питањима. Међутим мени наставник