Učitelj

30 Учитет

дан ужасан терет који замара и онеспособљава децу за сваки самосталнији и умнији рад људски. Зато се у мозгу деце тога доба направи читава каша од знања које се манифестује у самим речима.

Из тога недуга никло је начело концентрације наставе, које тражи груписање наставних предмета око једнога наставнога предмета као главнога предмета и у исто доба везу једнога предмета с другим. Ово питање има већ своју историју. За централни предмет око којега ваља груписати све остале, Хербарт је узео религију, К. Д. Ушински родни језик; многи природњаци природне науке почевши од проучавања природе која окружава дете; многи ручни а неки машински радит.д. .

Последња мисао већ нас потсећа на једну педагошку новину познату под именом комплекса, који тражи изналажење узрочности међусобних веза догађајима или предметима који се проучавају. Захтев сасвим оправдан. Живот се увек јавља као целина. Никакве апстракције нема у духовном животу деце. За њих има вредности само конкретност, која лако испољава узајамност и узрочност. И заиста: Који Је то људски посао где нема физике и математике» Зар неписмен човек не ради пуно послова за које треба извесног знања из Аритметике и Физикер Зар није сва Географија и Историја у Завичају у коме одрастају деца наша»

Ова идеја комплекса, која се често пута погрешно назива комплексном методом још је несформирана али је на доором путу и неће дуго проћи она ће прећи у дело. Досадања пракса и успеси у њој дају довољно гаранције за њен успех. С. Ф. Покровски даје ових 10 правила азбуке доброга ком-

плексиста: 1) Добро знати општи садржај (смисао) наставног програма, своју околину и садржај програма за једну годину, 2) добро знати смисао и суму умења (навика), 3) утврдити циљ који се има постићи за ту годину; 4) утврдити број радних дана у. години, 5) утврдити број дана за проучавање целога комплекса, 6) утврдити циљ свакога комплекса, 7) рашчланити комплексе на основне теме и утврдити број 1 за сваку тему, 8) дати комплексу (или његовом делу — теми)

конкретан садржај, т. ј. навести конкретне радове, који се морају радити; записати и дописати умења (навике), 9) напи-